Caută
Close this search box.

Creația meniului conceptual

În spatele fiecărui manifest creativ se află un concept.

Nu e o idee nouă, însă ne-am dorit să îl aducem într-o zonă rar abordată, și anume în arome și deserturi. În explorarea aromelor nemaigustate.

În esență, un meniu conceptual are la bază un fir narativ care leagă deserturile în toate dimensiunile lor: gust, aromă, textură, ingrediente și, nu în ultimul rând, etic și filosofic: de ce facem ceea ce facem.

Drumul căutării

Dacă vă uitați în istoricul paginilor noastre de Social Media, ne puteți observa cu ochiul liber parcursul. Am experimentat și am testat toate lucrurile posibile și imposibile. Ne-a luat ceva să ne găsim zona în care ne simțim cel mai bine, așa că v-am pus în fața celor mai entuziaste combinații și arome. Fiind la început, explorarea limitelor și a zonelor creative ni s-a părut un proces natural, absolut necesar.

Suprematism

Apoi am început să construim mai asumat pe drumul nostru. Calea s-a conturat odată cu primul meniu conceptual, dedicat Suprematismului, pentru că pe atunci rezonam cu filosofia din spatele acelui curent de artă. Ne-am regăsit în ideea a sentimentelor pure și în pionieratul pe care-l făcea Malevich în perioada pe care a dedicat-o artei abstracte.

Minimalism

După suprematism, am simțit nevoia să simplificăm lucrurile. Am vrut să ne întoarcem la esență. Așa am ajuns la ideea de silent contemplation — o stare pe care ne-o dorim în toate contextele. Ne-am dorit să vă facem să aveți cât mai multe momente de contemplare, acesta fiind și motivul pentru care am renunțat la decorații și la orice „zgomot” care ar putea acapara gustul.

Sinestezie

După ce am adaptat două concepte din istoria artei internaționale, ne-am dorit să ne întoarcem acasă, la rădăcini, aici la Cluj-Napoca. Am început să privim în jurul nostru și să căutăm un sistem vizual care să rezoneze cu ceea ce construisem deja. Am adus creația artistului Radu Comșa în deserturi, o dorință care exista deja în interiorul său. Cu susținerea sa am reușit să articulăm și să ne exprimăm vizual ideile.

Perspective

Și iată-ne astăzi aici, scriind capitolul al cincilea. Un capitol ancorat în prezent, într-un moment în care suntem profund preocupați de diferitele feluri de a vedea și de a simți. Inspirați fiind de arta modernă, am transformat deserturile în cinci interpretări abstracte ale privirii. Am transformat văzul în manifest gustativ. De ce ne-am oprit tocmai aici? Pentru că existența sa înglobează toate celelalte simțuri. Privirea ne oferă multiple perspective despre lumea care se desfășoară chiar acum, sub privirea noastră.

Synopsis

Există artă fără privitor? Fără simțuri? Fără interpretare?

Sunt doar câteva din întrebările pe care ni le-am pus acum un an, când am pornit în explorarea noului meniu conceptual.

Primele schițe

Totul a început cu un punct. Și cu o privire ațintită asupra sa.

Ochiul ca suma celor cinci simțuri.

Ochiul ca busolă, ca mijloc de orientare în spațiul din jur. Ochiul ca indicator al lumii vizibile.

Ochiul oferă perspectivă. Cunoaștere. Definește o experiență individuală sau colectivă. Apropie sau îndepărtează, în funcție de context, spațiu, timp.

Ochiul înregistrează o imagine. Sau o mișcare. Un polaroid diferit, în funcție de distanța pe care o ai față de obiect, de culoare, formă, lumină. O imagine ce nu cuprinde toată realitatea. O imagine provizorie, efemeră.

Intersecția dintre cerc și arta modernă

Toate aceste interpretări ne-au făcut să unim semi sferele din meniul trecut, pentru a forma un întreg senzorial, minimalist.

Aici ne-am dat seama că deserturile pe care vrem să le punem în scenă sunt, de fapt, o metaforă abstractă a ochiului uman. Un ochi cu dublu sens, ce conține atât privirea artistului, a creatorului de nemaigustat, cât și în a celui ce gustă toate componentele sale.

Așa am transformat sinestezia în deserturi ce explorează noi feluri de a vedea și de a simți.

Chiar dacă creionasem deja firul roșu, simțeam că mai avem spațiu de explorat. Așa că nu ne-am oprit aici.
Ni s-a părut firesc să ne întoarcem privirea spre istoria artei, locul în care ne-am găsit inspirația în ultimii ani. Analizând o serie de lucrări plastice, ne-am oprit asupra artei moderne, remarcată încă de la începutul sec. 18. O perioadă recunoscută pentru spațiul său de explorare și de experimentare continuă, așa cum facem și noi zilnic în laborator.

Ne-am lăsat purtați de compozițiile lui Wassily Kandinsky și a mișcării artistice Bauhaus. Am început să privim cercul din cu totul alte perspective. Am rămas profund mișcați de el, de simbolismul său. Cercul s-a transformat într-un element al progresului, al întregului și s-a transpus din ce în ce mai des în schițele și testele noastre.

Așa am ajuns să creăm cele cinci interpretări abstracte ale privirii.

Cinci interpretări gustative ale privirii

Fiecare desert din meniul actual, PERSPECTIVE, ascunde un șir finit de cercuri concentrice, suprapuse orizontal. Cercuri interioare sau exterioare. Vizibile sau invizibile.

Cercurile sunt reprezentate nu doar ca element spațial, ci și gustativ, luând, pe rând, forma unui mousse sau a unei inserții. Făcând acest lucru, facem punte între simbolul cercului și arta modernă: pentru a o putea analiza, simți, gusta, trebuie să ne poziționăm în interiorul ei. Să ne apropiem. Situându-ne acolo, în mijlocul lucrurilor, lumea înconjurătoare capătă forma unui câmp vizual. Un câmp abstractizat, din nou și din nou, sub forma unui cerc. Sub forma unui ochi mereu prezent.

Am folosit culoarea naturală, nefiltrată și nealterată, a ingredientelor. Le-am păstrat forma lor pură și ne-am jucat cu unghiurile. Cu dimensiunile și mărimea cercului. Cu formele abstracte și culorile vibrante.

Toate acestea pentru a găsi noi feluri de a vedea – lucru explorat de către toți artiștii moderni.